Kennisbank

Meest gestelde vragen algemeen


Deurlijsten (architraven) en plintneuten werden in de Nederlandse Architectuur tussen 1840- 1950 veelvuldig toegepast. De deurlijst is een lijst op/om een kozijn, die een tweetal functies heeft. Als eerste wordt de deurlijst gebruikt om eventuele scheuren op te vangen die kunnen ontstaan na het stuken van een wand tegen het kozijn, door de deurlijst op de scheiding te plaatsen van muur en kozijn worden eventuele scheuren uit het zicht ontnomen.

Als tweede is de deurlijst een sierelement op het kozijn, een genot om naar te kijken. De plintneut dient als mooie aansluiting voor de deurlijst en de plint. De plintneut is breder dan de deurlijst en hoger dan de plint. MooiePlinten.nl presenteert een aantal mooie combinaties van deurlijsten (architraven) en plinten. Natuurlijk bent u vrij om zelf combinaties te maken.

Andere namen voor deze lijsten die ook gebruikt worden, zijn:

  • Architraaf / Architraven:     ( benaming wordt veel in Nederland gebruikt )
  • Deurlijst / Deurlijsten:     ( benaming wordt gebruikt in Nederland en België )
  • Chambrant / Chambranten:     ( benaming wordt gebruikt in België )

De plintneut wordt ook wel Sokkel genoemd.

Hoe en waar plaats ik een Architraaf:

De Deurlijst wordt op het kozijn / muur geplaatst. Als u een plintneut gebruikt, zorg dan dat deze 1cm hoger is dan de plint en dat u de Deurlijst in het midden op de plintneut plaatst.
Gebruikt u geen plintneut, dan plaatst u de Deurlijst een 1/2cm vanaf het einde van het kozijn aan de deurzijde. ( dit geldt voor stompe kozijnen )

Heeft u een opdekkozijn, dan plaatst u de Deurlijst naast het scharnier wat aan de voorzijde op het kozijn is bevestigt. Verder dient u te weten bij een opdekkozijn dat het kozijn vaak een aantal mm buiten de
muur uitsteekt. Hoeveel dat deze uitsteekt is afhankelijk van het stukwerk wat er op de muur gezet wordt.

Om een deurlijst en plintneut op een opdekkozijn te plaatsen heeft u een opvullat nodig, deze heeft MooieDeurlijsten.nl in 4-6-9 en 12mm dik, en deze is in de webshop per lengte te bestellen. U bestelt deze in hetzelfde aantal als de Deurlijsten. Hoe en waar u de opvullat plaatst laten wij zien op deze tekening. De rode kleur op de tekening is de opvullat.

Steeds vaker zie je de zogenaamde Engelse plinten. Deze plinten komen oorspronkelijk uit Engelse landhuizen. Met deze sierplinten creëer je een Old Englisch look. Wat erg mooi is voor authentieke huizen. Maar ook voor moderne huizen waarbij je een bepaalde uitstraling wilt bereiken. De plinten zorgen ervoor dat uw vloer een extra warm en sfeervol uiterlijk heeft. Deze MDF plinten bieden wij aan in verschillende monturen en hoogtes.

Een erg groot percentage van de plinten in woningen zijn witte plinten (of een RAL kleur zoals RAL 9001 of 9010). Wij leveren in de basis witte plinten in grondverf, dit is de ideale basis om een prachtige witte plint aan uw muur te plaatsen.

Onze MDF plinten en Grenen plinten worden standaard twee keer wit gegrond geleverd. De plint is zelf bij aanlevering al wit. De MDF plint dient nog afgewerkt te worden in de door u gewenste kleur. Mocht u dit wensen dan is het mogelijk om gebruik te maken van onze aflakservice. Wij schilderen de plinten in de door u gewenste kleur zodat de plinten direct geplaatst kunnen worden zonder extra behandeling. Een witte afwerking of in RAL 9001 of RAL 9010 behoren uiteraard tot de mogelijkheden.

Uitstraling van witte plinten

De witte hoge plinten waaruit ons assortiment bestaat zijn ideaal voor het verkrijgen van een luxueuze en authentieke uitstraling in iedere woning. Een witte plint benadrukt zowel de vloer als de muur. Daarnaast komen de unieke aspecten van de kamer beter tot haar recht.

MDF Plinten afwerken

MDF is een ideaal materiaal om af te werken. Door de homogene samenstelling van het product is het makkelijk te schilderen, te lijmen en te schroeven. Wij gebruiken voor onze plinten nagenoeg altijd vochtwerende MDF. Dit materiaal is speciaal vervaardigd zodat het zo weinig mogelijk last heeft van vocht.

Holle plinten zijn plinten met een uitsparing aan de achterzijde. Een dergelijke plint kan voor diverse doeleinden gekozen worden. De holle ruimte is ideaal om kabels en bedrading weg te werken. Daarnaast is het mogelijk om de holle plint te monteren over een ‘standaard’ nieuwbouwplint.

Deze bekende plinten zijn gedurende de afgelopen decenia bij nagenoeg elke oplevering van een nieuwe woning geplaatst. De holle plint wordt dan aangebracht over de oude plint zonder deze te verwijderen. Doordat de oude plint niet verwijderd hoeft te worden voorkomt men schade aan de muur tijdens het verwijderen. Wij adviseren om de holle plint (of overzetplint) te bevestigen door gebruik te maken van montagekit.

Een holle plint wordt ook wel overzetplint genoemd. U kunt deze plint uiteraard bij ons bestellen.

Bij MooiePlinten bieden wij een grote collectie design plinten aan. Alle plinten zijn kenmerkend aangezien ze hoger en breder zijn dan standaard plinten. Onze plinten zijn daarom ook een duidelijk design element dat sfeerbepalend kan zijn in iedere woning. Deze plinten zijn niet alleen een afwerking van uw vloer maar een op zichzelf staand element. Hierdoor kunt u als ontwerper spelen met de optische afmetingen van een kamer.

Wij bieden een selectie massief houten plinten aan naast onze collectie MDF plinten. Deze plinten zijn gemaakt van massief en kwalitatief hoogwaardig grenen hout. Al het materiaal voor onze houten producten komt van FSC goedgekeurd hout. Dit wil zeggen dat het hout dat gebruikt is voor de fabricage van onze plinten uit duurzaam beheerde bossen komt. Zo weet u zeker dat u niet alleen kwaliteit kiest maar ook voor duurzaamheid van de aarde kiest.

In onze collectie vindt u diverse modellen houten plinten, uiteenlopend van een strakke Gladde Plint tot een karakteristieke Sierplint. De plinten zijn allemaal gebaseerd op modellen die we gevonden hebben in originele Jaren ’30 woningen. De ontwerpen zijn zorgvuldig overgenomen en ondergebracht in onze collectie houten plinten. De houten plinten zijn er in diverse maten maar allemaal zijn het karakteristieke hoge plinten die een aanvulling zijn op uw woning.

Grenen plinten

Hieronder vindt u naast onze vochtwerende MDF plinten een ruimte selectie kwalitatief hoogwaardige grenen plinten. Grenen is een naadhoutsoort en komt veelal van de grove den af. Het mooie aan grenen is dat het een makkelijk te bewerken houtsoort is en dit natuurproduct levert hele mooie resultaten op. Het grote verschil met MDF plinten is dat grenen uw plinten een rustieke uitstraling geeft, waar MDF plinten veelal een rustigere uitstraling hebben. Dit zorgt ervoor dat grenen uitstekend geschikt is voor landelijke interieurstijlen. Als u benieuwd bent of grenen ook wat voor u is, kunt u ook eerst een proefstukje aanvragen. Zo kunt u precies zien of grenen past bij uw woning. Door de authentieke profilering te combineren met een sterk natuurproduct zoals Grenen hout heeft u nu de mogelijkheid om de originele jaren ’30 uitstraling terug te brengen in uw woning met onze houten plinten.

Een kabelgoot is ideaal om alle snoeren veilig en netjes in weg te werken zodat uw interieur zijn natuurlijke uitstraling kan behouden. Wij denken hier dan ook graag in mee en hebben om deze reden een kabelgoot verwerkt in alle modellen van 16 en 18mm dik. Controleer de productbeschrijving op de detailpagina om te zien of uw gewenste uitvoering over een kabelgoot beschikt.

De kabelgoot zit onderaan de achterzijde van de plint en is 10mm diep en 15mm hoog. Bij het lijmen van een plint is het een goede optie om eerst de kabel te plaatsen en dan de plinten hier overheen te kitten. De kabel komt aan de zijkant van de plint eruit, wilt u dat de kabel er aan de bovenkant uitsteekt dan kunt u gemakkelijk aan de achterkant van de plint een klein geultje vijlen en de kabel hierdoor heen trekken.

Tips

  • Probeer bij het plaatsen van meerdere kabels in de goot de kabels ook gescheiden te houden. Sterkstroomkabels moeten worden gescheiden van zwakstroomkabels (bv. datakabels).
  • Let goed op of de maten van de kabels die u weg wil werken passen in de kabelgoot, het kan zijn namelijk zijn dat u anders een extra kabelgoot moet aanschaffen.
  • Bij het verwerken van de kabels van apparatuur is het handig om na te denken over plaatsing met schroeven. Door de plint vast te maken met schroeven kunt u bij vervanging van de apparatuur gemakkelijk alle kabels verwijderen.
  • Meer tips over het plaatsen van de plinten kunt u vinden op onze montagepagina.

Stopcontact in plint

Waar de meeste mensen vaak kiezen om de stopcontacten boven de plint te plaatsen, oogt het eigenlijk mooier als je deze al kunt verwerken in de plinten. Vooral in de huizen met een wat meer modernere uitstraling ziet dit er vaak prachtig uit. Dankzij de kabelgoot in de plint kunt u op alle gewenste punten aansluitpunten creëren voor stopcontacten. De kabelgoot in de achterzijde is namelijk 10mm diep en 15mm hoog, deze ruimte biedt mogelijkheden om elektriciteitskabels achter de plint te werken.

U kunt op eenvoudige wijze de stroomkabels achter de plint wegwerken en door middel van een wandcontactdoos deze uit laten komen in de kamer. Op deze manier heeft u straks op elke gewenste plek in de plint een aansluitingspunt voor uw TV, modem of stofzuiger. Heeft u hulp nodig bij het opzetten van de aansluitingspunten en het creëren van een stopcontact in een plint, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. 

Opzetplinten kunt u over uw reeds bestaande standaard (nieuwbouw) plinten plaatsen. Wij bieden een groot assortiment opzetplinten aan. Kies voor de standaard overzet- / opzet-plint. Of selecteer een bestaand model en informeer naar de mogelijkheden om deze te plaatsen door gebruikt te maken van de uitsparing.

Goedkope plinten online bestellen

Bij Mooieplinten.nl gaan we altijd voor de beste prijs/kwaliteit verhouding waarmee wij onze klanten altijd optimaal kunnen bedienen. U kunt nu ook gebruik maken van onze tijdelijke 25% korting aanbieding, zodat u nog voordeliger uit bent.

Bij een bestelling kunt u ervoor kiezen om plinten af te halen in Eindhoven / Veldhoven. Dit bepaart u tijd en geld. Wanneer u voor deze optie kiest nemen wij contact op met u omtrent het afhalen. U kunt de plinten afhalen aan de Habraken 2152B in Veldhoven (5507TH).

Op dit adres kunt u, naast onze plinten afhalen, ook kennis maken met onze collectie en voorzien wij u graag van het beste advies omtrent uw woonwensen. Let op! Om teleurstellingen te voorkomen, adviseren wij u wel om vooraf eerst contact met ons op te nemen. Onze showroom is namelijk (op het moment) nog uitsluitend op afspraak geopend. Zo voorkomt u dat u voor een dichte deur staat. Klik hier voor meer informatie over onze showroom.

Een montuur bepaalt voor een groot deel de uitstraling van de plint. Onze plinten zijn 2x gegrond en zo kunnen ze ook direct uit ons magazijn afgehaald worden. Kiest u voor de afgelakte plint dan kunt u deze uiteraard ook afhalen. Alleen dient u dan van te voren een datum af te spreken zodat de plinten afgelakt zijn op het moment dat u ze af komt halen.

Plinten bestellen

In verband met het verpakken van de plinten is het handig dat plinten eerst online besteld worden en voldaan. Op deze wijze ligt uw bestelling klaar en hebben we direct al uw gegevens bij de hand.

Waar kan ik de plinten afhalen in de buurt van Eindhoven?

U kunt de plinten komen afhalen aan Habraken 2152B in Veldhoven (5507 TH). Onze showroom is uitsluitend geopend op afspraak.

Vanaf het centrum van Eindhoven is onze showroom slechts een kwartiertje rijden. U bereikt ons door Eindhoven te verlaten via de A2 richting Eindhoven Airport/Meerhoven, verlaat de A2 ter hoogte van de Anthony Fokkerweg, waarna u links afslaat. U vervolgt uw weg richting het Park Forum, die vervolgens overgaat in de Oersebaan. Neem op de tweede rotonde van de Oersebaan de 3de afslag links richting Habraken. U vindt ons op nummer 2152B, waar wij al op u staan te wachten met een kopje koffie of thee.

Na honderd meter vindt u ons aan uw linkerzijde.


Scherpe Prijzen!

(Op ons gehele assortiment)

Gratis

(levering & high tacklijm bij bestellingen vanaf €85)

TOPKWALITEIT

(FSC Vochtewerende MDF of Grenen)

Bewonder onze producten in de showroom